Inspiratie en ontmoeting Zoek je
balans
ZIN in het leven
stilte?
beZINning
ontmoeting
gesprek over geloven
God?
Welkom bij ZIN
voor online inspiratie
en ontmoeting in Wijk bij Duurstede
 

Ruben van Zwieten opende een avond van ZIN – afgelopen dinsdag – met een gedicht van Ed Hoornik. Maakt ons door economisch denken gedomineerde samenleving ons tot ‘graaiers’? Of zoeken mensen overal en nergens – ook op de Zuidas – naar een visioen dat hen terugbrengt bij echt ‘zijn’?

skyscrapingHebben en zijn  

Op school stonden ze op het bord geschreven.
Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;
Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven,
De ene werklijkheid, de andre schijn.

Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven.
Is van de wereld en haar goden zijn.
Zijn is, boven die dingen uitgeheven,
Vervuld worden van goddelijke pijn.

Hebben is hard. Is lichaam. Is twee borsten.
Is naar de aarde hongeren en dorsten.
Is enkel zinnen, enkel botte plicht.

Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken,
Is kind worden en naar de sterren kijken,
En daarheen langzaam worden opgelicht.

De Nieuwe Poort, het centrum waar Ruben van Zwieten werkt, signaleert op de Zuidas twee bewegingen. Degenen die daar werken hebben behoefte aan pas op de plaats, normen en waarden en verbondenheid. Maar gevraagd wat ze echt belangrijk vinden hoe ze je daar zelf invulling aan geven is een veel gehoorde reactie: “Ja, maar het systeem… het is nu eenmaal zo.”

Voor de aanwezigen op de avond van ZIN, afkomstig uit onderwijs, zorg en industrie was dit heel herkenbaar. Het speelt dus niet alleen op de Zuidas; breed in de samenleving leeft moeite met ‘het systeem’.

De Nieuwe Poort heeft als doel is om de samenleving weer menselijk te maken. Hoop moet je oefenen, daarom hebben we aantrekkelijke gemeenschapshuizen nodig waar je daartoe uitgenodigd wordt. Plekken waar ‘fitness voor de geest’ beoefend wordt; lezen van de de bijbel en poezie helpt daarbij.
De bijbel biedt een spiegel, een tegengeluid en vormt daardoor een goed startpunt om over de eigen situatie na te denken. Het biedt aanknopingspunten voor de vraag: “wat wil ik” en ruimte om je kwetsbaarheid te tonen en vragen met anderen te delen

Voor velen op de Zuidas bestaat hun wereld uit de ivoren torens van de financiële wereld. Het is een heel homogene cultuur, waar je nooit mensen uit een andere cultuur tegenkomt. De Nieuwe Poort heeft zich tot doel gesteld die ontmoeting wel tot stand te brengen, bijvoorbeeld door het organiseren van een voetbaltoernooi waar werkers op de Zuidas Marokkaanse jongens uit Amsterdam West ontmoeten. Zo’n toernooi gaat het categorieën-denken tegen. De dromen van die jongetjes zijn misschien niet zo anders dan die van de grote jongens in de torens toen ze klein waren: dat ze andere mensen willen helpen, dat ze iets zinnigs willen doen… Maar op weg naar de top leer je de woorden af die vriendschap mogelijk moeten maken. je denkt in cijfers, in ‘massa en kassa’ en in ‘wat brengt het op?’

Toch delen we de droom van ‘verbonden-zijn’. Juist daar hebben plekken als De Nieuwe Poort iets belangrijks te bieden: de verhalen van hoop, geloof en liefde, die een tegenweer kunnen bieden in een wereld waarin ‘zo werkt het nu eenmaal’ tot slogan is geworden. Het gaat om verzet tegen de macht van het systeem: werkt het nu eenmaal zo? Kun je als mens niets doen om daar iets aan te veranderen? Gemeenschapshuizen als De Nieuwe Poort kunnen helpen om de tijdgeest te diagnosticeren en om opnieuw te leren dromen en hopen …

Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten werkt voor De Nieuwe Poort, een organisatie die de Nederlandse samenleving menselijker wil maken. De stichting heeft een clubhuis in het hart van het grootste zakencentrum van Nederland: de Zuidas. Deze ontmoetingsplek is open voor iedereen en biedt ruimte voor ontmoetingen, filosofie, literatuur, theater, lezingen, colleges, debat, bijbel- en kinderverhalen, vrijwilligerswerk, kunst, muziek, cabaret en niet te vergeten lekker, eerlijk eten en drinken.  Het is een ontmoetingsplek voor 65.000 werkende mensen op de zuidas; mensen uit de commerciele sector, maar ook artsen, studenten.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief