preek-van-de-leek - kopie

 

Anissa Buzhu beklom op zondag 9 februari de preekstoel voor de 4e Wijkse Preek van de Leek in het Calypsotheater. De titel van haar preek was:  ‘Een koffer vol dromen’.

20140209_161739 (1)Anissa vertelde wie haar inspireren om te dromen. Ze vertelde verhalen over haar voorbeelden: haar opa, moeder en andere familie leden kwamen ooit met veel dromen naar Nederland. Haar opa opende in 1971 slagerij Buzhu, de eerste Marokkaanse slager van Amsterdam. Uit de hele stad kwam men hier om Halalvlees te kopen.

Hamadi in winkel

de opa van Anissa in zijn slagerij

Dit was de eerste interreligieuze Wijkse Preek van de Leek. Naast een verhaal uit de Bijbel, gelezen door Anissa’s moeder Rachida was er ook een gedeelte uit de Koran te horen (gelezen door Susanna Butterman).

Zo sloot zij de preek af:
“Ik ben Anissa Buzhu, een wispelturige en af en toe ongeduldige dromer. Ik heb u meegenomen in verhalen die me doorgaans inspireren. Ik heb Hamadi nooit fysiek ontmoet, Hamadi overleed 6 maart 1989 Tegelijkertijd voel ik dat ik hem mijn hele leven ken. Hij is voor mij een veelbetekenende rolmodel. Daarom heb ik besloten om zijn naam te dragen. Ik identificeer mij ten diepste met Hamadi- mijn opa.”

Waar droom ik van? Ik droom constant van allerlei doelen die ik wil halen, zaken of relaties die ik belangrijk vind, waar ik energie van krijg, waar ik het warm van krijg. In al die dromen heb ik een rode draad ontdekt. Die rode draad is dat ik wil zijn. Ik wil in het moment leven. Leven, genieten, geven, voelen, ervaren, waarnemen, vallen, opstaan en doorgaan. Allemaal zoals mijn opa, mijn rolmodel, ook heeft gedaan. De islam speelt daarbij een essentiële rol,  immers, komen daar de waarden waar ik het vanmiddag uitgebreid over heb gehad vandaan. Rust vind ik terug in het gebed en in verhalen uit overleveringen. Ieder verhaal heeft haar eigen karakter dat ik met me mee draag als levenskompas. Een persoonlijke filosofie die ik uit de Koran geïnterpreteerd heb, is het eerste woord uit de eerste openbaring. Die begint namelijk met ‘Iqra’ oftewel ‘lees’. Mijn interpretatie: lees om je te leren. Lees om je te ontwikkelen. LEES om te kunnen ‘zijn’.

Live muziek werd gemaakt door Wil Smal, gitaar, Maaike van Ginkel, dwarsfluit, Tom van Ginkel, piano. Er gaan collectezakken rond voor een goed doel dat Anissa had uitgekozen: Steun Syrie (een initiatief van World Wide Relief  gericht op het brengen van hulpgoederen naar vluchtelingen in Syrië).

De bijbel kent tien geboden. De koran vijf zuilen. Vandaag sluit ik, Anissa Buzhu, deze preek met drie lessen uit historische familieverhalen:
Eenvoud: geluk en waardering halen uit simpele momenten in het leven
Verantwoordelijkheid: er is áltijd een keuze in het leven. En kansen genoeg om voor te kiezen
Kwetsbaarheid: door je kwetsbaar open te stellen, voel je wie je bent en is tegelijkertijd de sleutel om in verbinding te komen met anderen. 

Meer foto’s van deze Preek van de Leek…

Lees de preek van Anissa: EEN KOFFER VOL DROMEN – door Anissa Buzhu

De preek is terug te zien en te luisteren via Ditiswijk.nl: preek Anissa in beeld

foto dromen

Anissa begon haar preek met een uitnodiging aan alle aanwezigen om hun eigen droom op te schrijven.

De dromen werden ter plekke verzameld.

Lees de dromen die de bezoekers van deze Preek van de Leek opschreven: pvdl dromen.
Screenshot 2014-02-09 21.38.04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anissa is een bevlogen twintiger die in Wijk bij Duurstede van zich liet horen door het organiseren van ‘Alle geloven op een kussen’, waarbij culturen met elkaar in contact werden gebracht. Ze werd vorig jaar door de landelijke jongerenorganisaties gekozen als bestuurder binnen de NJR (Nationale Jeugdraad) . Na dit bestuursjaar is ze in Tilburg verder gaan studeren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief