preek van de leek Jaap Jongejan

 

Een nieuw seizoen Preek van de Leek ging van start op zondagmiddag 13 oktober, toen Jaap Jongejan de preekstoel beklom in het Calypsotheater.

Jaap Jongejan was bestuurder bij het CNV; hij is nu algemeen directeur van SBI, Doorn.

De titel van zijn preek was “Geloven.. in meer dan alleen jezelf?” naar aanleiding van Matteüs 22:34-40 uit de Bijbel waarin staat “Heb je naaste lief als jezelf”. Een citaat uit zijn preek:

Mensen worden gezien als koopkrachtplaatjes. Puntenwolken in een sheet. Het hoogste goed wat we na kunnen streven is een gezonde overheidsfinanciering. In die onbalans zie je dat het ruilmiddel geld het doel is geworden. Dat hebben we jarenlang geleerd en in geloofd. De economische groei werd vertaald in geluk en ons geluk kon niet op. Totdat het geld op was.

Er was ook muziek: er klonk onder andere ‘Imagine’ van John Lennon, “I don’t know how to love him’ (Jesus Christ Superstar) en ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. De muziek werd gemaakt door Laila Vernooij, Tamara Beverloo, Ellen Pastoors, Pieter Westland, Martijn Wijma en Tom van Ginkel.

Nog een citaat van Jaap Jongejan:

Ik heb altijd met bewondering naar mensen gekeken die de boodschap konden brengen vanuit hun gevoel, vanuit hun hart. Het is niet voor niets dat de uitspraak “volg je hart, dat klopt!” veel herkenning oproept. Maar dat tegelijkertijd de fysiek korte afstand tussen hart en verstand soms de langste weg lijkt die er bestaat.
Maar toch weten we juist mensen te herinneren die met hun hart spraken , Ghandi die zei : er is genoeg op deze aarde voor iedereen, maar niet voor iedereens hebzucht”. Of Martin Luther King,” I have a dream”. Als hij had geroepen ik heb een tienpunten plan hadden we het niet meer geweten.

De Wijkse nieuwssite Dit is Wijk nam de hele  preek op, zodat u hem kunt bekijken.

Lees de hele preek: Preek van de leek 13 oktober 2013

preek van de leek trio

preek van de leek Coby

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Preek van de Leek luisteren we naar verhalen die onze verbeeldingskracht prikkelen. Verhalen die raken en in beweging zetten.
Bijbelverhalen kunnen zo een geweldige bron van inspiratie zijn. Midden in de Wijkse samenleving (in het theater op de Markt) willen we die bron aanboren.

De volgende preek van dit seizoen:

9 februari 2014 gaat Anissa Oukhiar de preekstoel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief