Inspiratie en ontmoeting Zoek je
balans
ZIN in het leven
stilte?
beZINning
ontmoeting
gesprek over geloven
God?
Welkom bij ZIN
voor online inspiratie
en ontmoeting in Wijk bij Duurstede
 

jesus-prays-in-gethsemane-y3_w22Uit het 40dagenboekje voor de Krommerijnstreek:

Bij Matteus 26, vanaf vers 36

Jezus neemt 3 vrienden mee de hof van Getsemané in. In zijn angstige momenten vraagt hij hen om met hem te waken.
Als het water je tot aan de lippen staat, zijn dan degenen van wie je het verwacht je ook nabij? Begrijpen ze wat je doormaakt? Voelen ze aan hoe ze moeten reageren?
In het boek Job lezen we hoe de vrienden van Job hoofdstukken lang tegen hun vriend vertellen dat er vast wel een reden is voor zijn ellende. Ze hadden beter zwijgend bij hun vriend kunnen blijven in zijn verdriet en verwarring. Teveel woorden maskeren vaak dat je wat een ander overkomt niet echt tot je door wilt laten dringen.
De vrienden van Jezus hebben geen woorden klaar als remedie tegen de angst en bedroefdheid van Jezus. Ze vallen helemaal stil, ze vallen zelfs in slaap.
Even zou je kunnen denken aan het verhaal van de storm op het meer. Daar slaapt Jezus dwars door de storm heen tot de leerlingen hem wakker maken. De omgekeerde wereld?
Maar het slapen van de leerlingen in de tuin van Getsemané lijkt geen uiting van vertrouwen zoals bij Jezus. Het is het begin van het grote verlaten. Straks zullen ze allemaal vluchten voor wat er gebeurt. Maar hier zijn ze eigenlijk al afwezig. Ze kunnen het vast niet aanzien, wat er met hun meester gebeurt. Ze vluchten in de vergetelheid van de slaap. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.
Ook Jezus strijdt, tegen zijn lichaam dat leven wil. Het hangt aan het leven en wil zich nog niet overgeven aan wat er komen gaat. De dood is dichtbij.
Waak en bid – die vraag van Jezus klinkt over de afstand van eeuwen als een vraag ons.. Laten we waken en bidden, niet weggaan maar blijven bij wie lijdt, zonder woorden. Waken tot het licht doorbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief