Inspiratie en ontmoeting Zoek je
balans
ZIN in het leven
stilte?
beZINning
ontmoeting
gesprek over geloven
God?
Welkom bij ZIN
voor online inspiratie
en ontmoeting in Wijk bij Duurstede
 

Screenshot 2014-02-08 12.08.54Van de week fietste ik naar huis na een bezoek aan de woon-zorg-villa in ons dorp waar veel mensen met dementie wonen en verzorgd worden. Het was alsof ik wegfietste uit een andere wereld, van verlies en verdwalen. De bewoners zijn hun woorden kwijt, hun zelfstandigheid, hun partner, hun grip op de wereld om hen heen. Het is als een ‘bubble’ waar alles trager en vager wordt. Een wereld van langzaam verdwijnen.

De weekendkrant bracht een verhaal van een zoon die zijn demente moeder de euthanasie gunt waar ze bij haar volle verstand voor getekend heeft. Nu zegt ze: ‘mij mankeert niets’ als haar gevraagd wordt of haar lijden te groot is om verder te leven. Haar zoon blijft naast de moeder staan die hij kende, en verlangt dat de artsen haar wens van toen serieus nemen.
Hoe moeilijk is het om iemand die je liefhebt te zien veranderen in een ander. Is het nog wel dezelfde en.. is het nog wel iemand die je serieus kunt nemen, nu zoveel is weggevallen? Is het nog wel een mens die beslissen kan?
‘Ze blijft je moeder’ is de titel van de reactie van ¬†geestelijk verzorger Annemarieke van der Woude. Zo is het. Maar pijn doet het wel om je moeder zo te zien.

zachte popKunnen wij ondergaan dat een mens door ziekte, ouderdom, ongeluk veranderen kan? Hoe gaan we om met onze gevoelens van rouw en verzet als dat gebeurt? Kijken we het lijden in het gezicht, en daarmee de mens die voor ons zit?
In de woon-zorg-villa ontmoette ik een mevrouw die van haar kinderen een babypop kreeg. ‘Waar is haar pop?’ vroeg een nog heldere maar aan een rolstoel gekluisterde mede-bewoonster. Ik vond de pop in haar kamer. Toen we de pop in haar handen gaven lichtte haar gezicht op. Ze straalde. En haar mede-bewoners straalden mee.

Lees de artikelen zoals ze verschenen in Trouw, Letter & Geest, zaterdag 8 februari 2014

artikel Walter Jansen 1
artikel walter Jansen 2

artikel Annemarieke van der Woude 1
artikel Annemarieke van der Woude 2

 

2 Reacties op Wat is een mens? column | ZINnig

  • Ook mijn moeder werd dement en raakte verloren in haar wereld. Ze werd van mijn moeder een beetje mijn kind. De acceptatie voor mij van haar dementie was al 7 jaar daarvoor geweest Omdat ik mijn moeder zo ontzettend goed kende toen ze nog echt mijn moeder was vond ik het de laatste jaren een oase om naar haar toe te gaan. Ik hoefde haar nu alleen nog maar te verwennen met die dingen die zij leuk vond en wij zongen samen uit volle borst de Maria liedjes die zij vroeger in de kerk altijd had gezongen. Zij kende mij niet meer, keek met grote ogen mij en ons aan, maar was zo ontzettend dankbaar en lief bij alles wat wij deden. Met de rolstoel er op uit bij mooi weer, samen TV kijken, samen zingen. Bij haar hoefde je niets meer, alles was fijn. Ik heb het heerlijk gevonden om nog jaren naar mijn moeder op visite te kunnen gaan en om een lieve moeder aan te treffen. Samen koffie drinken, samen een tom-pouce of een lekker visje die ze met veel smaak op at. Ik mis haar nog steeds, maar ook die laatste jaren van haar leven (ze werd 97 jaar) had ik niet graag willen missen. Ze zei altijd: als ik net zo word als mijn zus (ook zwaar dement) dan hoef het voor mij niet meer. Toen ze eenmaal van ‘verdwaald’ naar ‘verzonken’bleek te zijn, wist zij het zelf niet meer dat ze dement was en konden wij haar verwennen zo veel wij wilden. Het proces is voor iedereen verschillend. En het begin van de dementie blijft verschrikkelijk voor beide partijen. Maar ik wilde toch even mijn verhaal met de fijne herinneringen kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief