Inspiratie en ontmoeting Zoek je
balans
ZIN in het leven
stilte?
beZINning
ontmoeting
gesprek over geloven
God?
Welkom bij ZIN
voor online inspiratie
en ontmoeting in Wijk bij Duurstede
 

Grotefoto-MG78MFN4Piet de Jong sprak tijdens de Kerstsamenzang (zondagmiddag in een volle Grote Kerk, tijdens de Kerstmarkt) deze Kerstcolumn uit:

Heb u al een kerstboom gekocht? Dit weekend schijnen er een miljoen te worden verkocht. In Rotterdam had ik een gesprek met een kerstbomenverkoopster buiten op een pleintje, Janna geheten. Ze had al veel kerstbomen verkocht, zei ze, maar er was nog uitzoek. `Welke bomen zijn het meest gewild?’ vroeg ik. `Dat kun je wel raden’, zei ze. `De strakke slanke boom met de takken allemaal mooi in verhouding. Bomen zijn net mensen. Soms vechten mensen hier om een bepaald boompje…….’ `Zijn er ook bomen die iedereen laat staan?’ vroeg ik. ` O ja, zei ze, `die zitten er ook elk jaar tussen. Een boompje zonder piek bijvoorbeeld, van boven geknakt, die boom wil niemand, die ziet er ook niet uit. Of een met veel te dikke stam. Of een met van die rare hangende takken, allemaal heel zielig. Die doe ik gratis, als iemand er om vraagt.’

Haar opmerkingen raakten iets in me. Je zult maar zo’n zielige kerstboom zijn en toch tien dagen feestelijk licht moeten geven. Ineens – ik ben nu eenmaal een dominee – zag ik ook allemaal mensen voor me die dit jaar misschien zelf wel iets hebben van zo’n boom zonder piek. Van boven geknakt, afgetopt, pijn gedaan, soms veel pijn gedaan. In de steek gelaten, bedrogen soms ook. Of je baan verloren en niet meer aan de slag weten te komen. Mensen met veel te dikke stam, die ken ik ook. Ze happen naar adem. En mensen met van die in elkaar gezakte schouders als takken zonder kracht. Alles hangt. Mensen die nooit meer pieken. Alleen nog dalen.

Onder hen elk jaar mensen die tot voor kort iedereen kende. In de politiek, in de sport… Ineens horen ze min of meer ook bij de laatste boomjes die gratis gaan. Ik zal maar geen namen noemen. Maar iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen hoe straks op het kerstfeest sommige mensen in hun huis licht zitten te geven.

kerstmarktMisschien herken je er ook iets in van jezelf. Op je werk vraagt je baas: waar wil jij staan over vijf jaar? Maar zelf denk je: als je eens wist waar ik nu sta. Wat er allemaal stuk in en aan me is. En dan toch tien dagen licht moeten geven. Thuis, in je gezin. Gezellig doen, inkopen doen, je wagentje vullen bij Lidle of AH met zo’n luxe gourmetschotel, allemaal biologisch natuurlijk. Biologisch, een soort nieuw excuuswoord voor momenten van wat grote gretigheid. En vooral opgewekt doen….Terwijl je eigenlijk zo’n zielig boompje bent, met veel te dikke stam. Zulke mensen zeggen soms keihard: dominee, ik gooi mijn winkelwagentje het liefst met inhoud en al in de Singel. Voor mij geen kerst. Ik geloof wel dat ik dat snap.

Maar ik zeg: wacht nog even. Want de eersten die over de geboorte van Jezus de Redder van God hoorden, – dat waren toch een stel schaapherders die s nachts in de modder aan het werk waren? Dus ook allemaal van die boompjes die niemand zag zitten. Maar ZIJ hoorden als eersten het evangelie van Gods liefde midden in hun nacht. En met haast vertrokken ze richting Bethlehem, naar het geboren Kind Jezus Christus. Gewone schaapherders, hele echte mensen…….zoekers die vinders werden. Daar, in het halfdonker, bij het licht van Jozefs lantaarnje, daar vinden ze Christus de Heer. En wat je ook van Jezus denkt, – dit Kind van God heeft de eeuwen door mensen stil gemaakt, spontaan doen knielen, vervuld met zoveel hemelse aanraking, zoveel hoop, zoveel energie, zoveel vreugde. Tsja, wat let je het straks ook te doen

Want Kerst – dat is knielen. In een bekende Glossy las ik op bijna elke pagina: Kerst is koken. Okay, ga je gang. Maar ik ga voor het Kind zelf. Jezus Christus. Ik ga voor de piek op de kerstboom. Dat is een Kind, het Kind van God.

1468600_554615487964039_1859989640_n

Dinsdag hoorde ik  in de auto toevallig even Frank de Boer. Over de wedstrijd Ajax  tegen AC Milan. Met zijn hoofd zat hij al bij de kerstboom. Want ineens hoorde ik hem zeggen: je moet Milan niet onderschatten. Ze  spelen tegenwoordig ook wel in KERSTBOOMopstelling.  Kerstboomopstelling?

Ik moest even nadenken.Ik heb er niet veel verstand van, maar ineens begreep ik: dan speel je 4 3 2 en met  1 Spits.
Ik dacht ineens: dat is nog niet zo gek, dat doen we in de kerk eigenlijk al eeuwen.

En onze Spits? Dat is een Kind
En zijn kwaliteit? Dat is de power van liefde en compassie. En scoren dat deze spits doet. Pieken dat Hij doet… totdat de piek knakte, zal ik maar zeggen, aan het kruis, maar Hij stond ook op, Jezus.
Want die Ene telt voor tien, voor allen.

Knielen dus en aanbidden. De herders….ik zie ze knielen 4, 3, 2 . Moet je ook doen deze dagen, al was het maar even. Al voel je je de meest zielige kerstboom van dit jaar. Knielen, aanbidden. En kijk eens rond of je ergens onder je bekenden zo’n door niemand gewild boompje ziet. Volgens Janna zijn ze gratis. Neem ze mee.

Ik eindig met een eenvoudige uitnodiging namens alle kerken in Wijk, die gaat zo:
De weg die loopt naar Bethlehem
Is hier niet ver vandaan….
En slechts de kinderen vinden hem
En wie als kinderen gaan……

Lieve mensen, zalig kerstfeest 2013

piet de jong
Piet de Jong is predikant van de Hervormde gemeente Wijk bij Duurstede.
Meer info over alle Kerstvieringen waar u voor bent uitgenodigd is te vinden via het Beraad van Kerken.

2 Reacties op Kerst is knielen – Kerstcolumn door Piet de Jong

  • Heel mooi,dat je hierdoor wordt geraakt. Terwijl ik dit las, dacht ik aan een bijzondere regel uit De Da vincicode. Silas zei alleen bidden is eenzame vreugde. Denk aan de mensen, die de lege stoel zien van een vrouw of man of kind, tijdens de feestdagen.

  • marleen weinholt zegt:

    Een prachtig, geestig, eigentijds verhaal in een zeer sfeervolle Grote Kerk. We hebben er van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief