Preek van de Leek door Miek de Jongh

Beeld: Rolf Resink (Het is mooi werk)

De preek van Miek de Jong van zondag 3 maart is te beluisteren.. (met dank aan Ditiswijk) en in zijn geheel na te lezen: preek Miek de Jongh 3 maart 2013
Bijbeltekst waar ze over sprak is Johannes 5: 1-13.

Behalve een preek was er veel mooie muziek, er werd gecollecteerd voor de vrijwilligers van het hospice Duurstede en dit gedicht werd gelezen en uit volle borst gezongen.

 

Fragmenten uit de preek

Hier ligt ie dan. Op de plek waar hij hoort, op een preekstoel, de Statenbijbel.De Bijbel, het belangrijkste boek in het gezin waar ik opgroeide. Deze Statenbijbel kwam tevoorschijn bij een restauratie van de Grote Kerk in Leerdam. Mijn vader kocht hem en liet hem restaureren. En ik heb hem geërfd. Een mooi, eeuwenoud, in leer gebonden boek, geschreven in een Nederlands dat ik niet meer lezen kan. Een herinnering aan al die uren die ik in de kerk van Leerdam doorbracht in mijn jeugd. En vooral een herinnering aan mijn vader. En of mijn vader een theater een geschikte plaats voor dit erfstuk zou vinden, ik betwijfel het. Dat ik hier mag staan om te vertellen over wat mij inspireert, over raakvlakken met de Bijbel, ervaar ik als heel bijzonder.

Miek de Jongh op de preekstoel, foto Eric Westra

Bethesda moet ook een asclepion zijn geweest, lees ik op Wikipedia. Nu, met de Bijbeltekst die André heeft voorgelezen in mijn hoofd, probeer ik me een beeld te vormen van die plek. Er was niks paradijselijks aan die plek. In de galerijen lag een groot aantal zieken: blinden, verlamden en mismaakten. Een deprimerende plek waar mensen wachten op genezing, soms jarenlang. Zoals de man in het Bijbelgedeelte, 38 jaar lang wachtte hij al. Ik kan de geur bijna ruiken. Een geur die je soms ook aantreft in verpleegtehuizen en inrichtingen. De geur van mensen die te weinig verschoond worden. De geur van te weinig handjes aan het bed. Een naargeestige geur, waarbij er menselijke waardigheid ernstig in het gedrang is en waarbij jij als bezoeker de neiging krijgt om direct om te keren bij binnenkomst.

Ik krijg er ook een beeld bij van gelatenheid, van afwachten, van hulpeloosheid. Een beeld van mensen, die de regie over hun eigen leven zijn kwijt geraakt. Mensen die afwachten of er ooit nog verbetering in het leven komt. Mensen die niet meer weten wat ze moeten doen om uit hun sores te komen. En dan komt er een man, Jezus.

Wij, die de samenleving zijn, hebben een kans. We worden uitgedaagd. We staan aan de rand van het zwembad. En wat doen we? Draaien we ons onverschillig om, omdat we geen zin hebben ons met andermans sores bezig te houden? Vinden we het een taak van de overheid, en vergeten we dan gemakshalve dat die overheid van ons allemaal is? Wachten we gelaten af tot het water vanzelf in beweging komt? Hopen we dat het water helemaal niet gaat bewegen en dat alles blijft zoals het is? Of volgen we het voorbeeld van Jezus uit de Bijbeltekst en zetten we zelf het water in beweging?

Go, Wijk bij Duurstede, go!

Miek’s uitsmijter: een filmpje dat nog eens duidelijk maakt wat voor haar ‘heilig’ is.

 

 Preek van de Leek in de Wijkse Courant

Preek van Leek Wijkse Courant februari 2013

Klik op het artikel om het te lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Minifestival 11 juni 2017
“Minifestival:
Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Contact
Rebecca Onderstal
Steun ZIN financieel
Rekening NL07 RBRB 0917 7497 90 t.n.v. Protestantse kerk Cothen inz ZIN Word voor 15 euro Vriend van ZIN!
De Preek van de Leek
De Preek van de Leek
The Passion in WbD
The Passion of Christ
Kliederkerk
Kliederkerk - ZIN in Wijk bij Duurstede
Doe mee en reageer op ZINDoe mee en reageer op ZIN op TwitterDoe mee en reageer op ZIN op FacebookDoe mee
en reageer op
Archief